235: benda-benda tak realistik yang aku jumpa dalam drama Pretty Little Liars.

Budak-budak Lawa Kaki Kencing.

Rasa-rasanya tak perlu la cheq karang panjang-panjang intro pasai cerita Pretty Little Liars ni. Drama bersiri omputeh yang dah masuk musim kedua ni cerita pasai empat anak dara yang dok kena kacau oleh seorang individu nama A yang dok pi hantaq SMS la, video la, apa haram la kat bebudak empat ekor tu. So la ni empat anak dara tu dok ketaq lutut la tak tau sapa la malaun hak nama A yang musibat dok kacau depa tu.

Cerita panjang tak guna, la ni meh aku nak story sikit pasai the realistic lessons learned from the show Pretty Little Liars (hatuuudiah tetiba jah cheq cakap omputeh! hangpa ada? hahaha...)

1. Banyak betoi pulis kat tempat tinggal depa nih.
officer garret reynolds. salah sekoq pulis yang ada.
Sebesaq-besaq pekan/bandar hak depa dok duduk tu ada dua orang pulis jah yang on duty. Hak lain-lain tu pi mana? Dah tu dua ekoq pulis ni (sorang tu pangkat officer jah, yang sorang tu taraf detektif). Hak officer tu punya la suspicious, lepas tu asyik dok muncul merata jah tang budak-budak pompuan tu dok ada. Macam takdak kerja lain pun ada gak aku tengok. Hak detektif tu muncul sat-sat jah. Lepas tu mai takda sembang lain, dok korek punya korek rahsia budak-budak pompuan tu. Macam takdak kes lain nak handle.

Yang herannya, sebesaq-besaq pekan/bandar tu memang takdak pulis lain pun yang on duty. Kalau parents budak-budak pompuan tu mai nak buat report ka apa ka, asyik-asyik ngadap officer tu takpun detektif mangkuk tu jugak. Heran aku.

2. Budak-budak sekolah keluaq malam-malam mak bapak depa rileh jah.
Hak ni memang baffles me abes. Budak-budak empat ekoq tu dok keluaq malam-malam pi menyiasat tempat-tempat bahaya (ada satu episod tu depa pi kat satu rumah hijau yang dah lama abandon sebab kunun-kununnya nak perangkap si A tu, sekali kena ambush dengan sapa ntah. nasib baik takdak sapa yang cedera!). Tak ka mangkaq depa tu dok keluaq malam-malam tak bagitau mak bapak depa tu. Depa bukannya besaq pun, tahap-tahap form five kalau level Malaysia.

Lagi satu yang aku herannya, mak bapak depa tu sikit tak heran depa dok keluaq masuk malam-malam tak bagitau pi mana. Bahaya betoi! Kalau time-time aku dulu, nak pi kedai depan rumah tu pun nak kena bagitau kat mak aku dua-tiga kali!

Yang kelakarnya, depa dok keluaq pi keluaq mai tu mak bapak depa tak heran, tapi bila si Aria (salah sekoq daripada empat anak dara tu) nak keluaq dengan member lama dia (jantan la) terus laju jah bapak si Aria tu nak skodeng. Selama ni yang depa dok keluaq malam-malam pi sana-sini kunun-kununnya menyiasat siapa tu A takdak plak mak bapak depa nak bising.

Pening!

3. Mamat Caleb dengan Toby tu tak reti-reti nak abes sekolah ka?
Caleb Rivers yang muka tua. Dia ni adik-beradik Cullen kot?
Ada dua watak jantan dalam cerita Pretty Little Liars ni yang buat aku sekali lagi pening. Sorang tu nama Caleb Rivers, yang sorang tu nama Toby Cavanaugh. Yang herannya dua-dua ekor jantan ni sah-sah muka tua, stok-stok muka dah abes sekolah dan sambung belajar masuk kolej ka, uni ka, politek mara ka apa ka. Takpun dok kerja part-time kat stesen minyak ka, seven-E ka, jadi promoter supermarket ka...

Depa dua ekoq ni kunun-kununnya pi sekolah sekali dengan budak pompuan empat orang tu tapi haram takdak sekalipun aku tengok ada scene depa ni belajaq. Kot iyapun depa ni pindah mai sekolah sekali dengan budak-budak pompuan tu, depa ni student kelas apa? Form Six ka? Pening lagi sekali sat. Hahaha...

4. Pasaipa takdak sekoq pun nak report kat telco center dan habaq kat mak bapak depa?
Masa awai-awai si A tu dok kacau-kacau budak-budak pompuan tu dengan dok hantaq SMS bukan-bukan dok ancam nak dedah rahsia depa, awaitnya bodo sangat depa tu tak mau report kat center line telefon depa tu suruh diorang cek yang mesej tu mai dari nombor mana. Lepas tu buatlah tindakan susulan pi report pulis ka apa ka.

Yang lebih penting, awaitnya depa ni bengap sangat takmo bagitau kat mak ayah depa? Ni tak. Dok peda simpan lama-lama sampai masuk musim kedua dah cerita ni tak abes-abes lagi. Aku rasa kalau budak lain dah lama dah depa bagitau kat mak ayah depa suruh buat report pulis, lepas tu pegi check dengan telco center tengok leh trace tak nombor telefon hak dok hantaq mesej bukan-bukan tu.

"Hang nak McCiken ka McFlurry?"
Setel. Sah-sah sekejap ja leh taw sapa A tu. Lagi satu, yang depa dok ketaq takut kat A tu pasaipa? Selama ni depa dok kena gertak-gertak camtu aku tengok depa dok elok ja. Takdaknya si A tu nak buat gila mai bunuh depa ka apa ka. Nampak sangat si A tu pun takdak dok berani sangat nak buat apa-apa.

Lagipun depa ada empat orang, si A tu aku dok rasa sorang dia ja dok buat kerja gila tu. Awaitnya depa empat orang tak betoi-betoi pakat kenakan si A tu balik?

Memangla ramai suspek yang mungkin buleh jadi si A tu. Maya budak bodoh yang kawan dengan Hannah tu, kakak tiri Hannah yang nama apa ntah aku dah lupa tu, Officer Garret dengan detektif tu, takpun si Caleb boyfriend si Hannah tu sendiri boleh jadi A atau tali barut A. Tak heran kalau last-last rupa-rupanya mak ayah Aria tu sebenarnya A pun aku sikit tak terkejut.

Tapi its worth a shot kalau budak-budak tu berpakat dan plan elok-elok untuk jatuhkan A. Ni tak, tiap-tiap episod dok main lari-lari ngelak-ngelak jah. Tu la, apa-apapun kita sebagai budak-budak remaja kena habaq kat mak ayah gak. Senang nak berurusan nanti kalau jadi apa-apa. Jangan dok pikiaq dah besaq sangat nak setel sendiri.

5. Sebesaq-besaq bandar, dalam hospital ada dua-tiga orang jah staff on duty.
Hak ni paling bodo sekali la aku rasa. Ada banyak episod yang ada scene kat hospital. Yang herannya, sebesaq-besaq hospital tu ada dua-tiga orang ja staff yang on duty. 

"Lepaih ni kita main nyuruk-nyuruk kat stor ubat nak tak?"
Lepas tu buleh plak ada satu episod tu budak-budak pompuan tu senang-senang ja dapat akses masuk rumah mayat dan geledah fail apa ntah dan bawak keluaq balik pegi wad member depa hak sakit sorang tu. Punya senang!

Kalau hospital betoi-betoi sah-sah takleh buat cenggitu. Setahu aku, hospital punya staff dua puluh empat jam ada orang dan tukar-tukar syif. Takkanlah tempat sulit dan private macam rumah mayat tu senang-senang jah orang awam boleh masuk?

Mangkaq la cerita ni...

***

Tapi aku dok kutuk-kutuk macam mana pun aku dok tetap download dan tengok tiap-tiap minggu cerita ni. Bukan apa, saja syok-syok. Lagipun budak-budak pompuan tu lawa-lawa kot. Leh cuci-cuci mata sket. Ahaks.

Hangpa rasa apa lagi benda tak tak realistik yang hangpa dapat detect daripada cerita Pretty Little Liars ni?

Cerita la kat komen tu. Aku nak baca jugak.

=)

Ulasan

Cik Bambam berkata…
awat ceq tak tau pon ceritaaa nie wehh? ang pi download kat mana nieee... laki dia ensem dak wehhh.. ang pi bantai dok usha betina.. ceq pi bantai usha jantan.. fair kan! hahahaha
nn berkata…
part kotak cereal emily penuh huruf A tu. macammana agaknya dia boleh pastikan memang emily yang akan amek benda tu? and gigih nya dia nak asingkan semua huruf dalam kotak lepas tu seal balik. apakah A ni. psycho.
shandye. berkata…
@nn: ha ah. gigih bebenor nk seal balik segala bagai. hahaha...
[sutera kasih] berkata…
x tgk lg huhu..best kewwww
El-Janna berkata…
hhahk lawak. tp tak pernah tgk cita ni. kuno kah aku