Sabtu, 28 Januari 2012

Jumaat, 27 Januari 2012

226: boyce avenue - seribu batu.

Ke hadapan individu tertentu yang sanggup bersengkang mata menemani aku melalui *ehem* beberapa malam kebelakangan ini...


Sebenarnya panjang lagi aku hendak bebel, ucap terima kasih dan sebagainya tetapi aku rasa lagu di atas sudah suffice untuk menggambarkan betapa bersyukurnya aku mengenali kamu wahai individu tertentu yang sanggup bersengkang mata menemani aku (walaupun aku tahu kemahuan aku itu agak selfish memandangkan kau seorang yang sudah berkerjaya dan aku pula seorang pelajar terhormat. haha...)

Peluk. Cium. Sayang. Renggut rambut.

=)

Khamis, 26 Januari 2012

225: [siri ulasan buku] #12 - kelabu karya nadia khan.

Kelabu karya Nadia Khan merupakan novel keluaran Fixi yang terakhir untuk tahun 2011. Dengan terbitnya entri ulasan kali ini makanya lengkaplah ulasan kesemua sepuluh novel-novel Fixi yang terdahulu. Korang boleh KLIK KAT SINI untuk lihat senarai semua ulasan buku Fixi (dan buku-buku lain). Kalau by now my regular visitors tak familiar dengan Fixi aku tak tahulah nak cakap apa lagi.

=)

Mula-mula masa ia pertama kali diperkenalkan di fan-page Fixi, (siapa-siapa yang belum LIKE tu sila-silalah ye?) aku tertarik dengan kulit depannya yang memaparkan seorang lelaki berkamera dalam keadaan terbalik. Unik. Itulah salah satu daya penarik novel-novel Fixi, kulit depannya sentiasa lain dari yang lain dan mampu menarik mata pembeli.

Jujur aku katakan personally aku rasa Kelabu merupakan 'penutup' tahun 2011 yang terbaik buat Fixi. Aku akui ia merupakan novel paling tebal daripada penerbit tersebut (456 halaman) dan aku kira novel yang memakan paling lama untuk aku habiskan (mungkin disebabkan faktor aku sedang demam ditambah pula dengan ketebalan novel itu sendiri). Namun aku harus angkat topi buat Nadia Khan kerana telah berjaya menghasilkan satu karya yang aku yakin tidak akan jemu dibaca walaupun berulang kali. Percayalah!

Peringatan kepada sesiapa yang masih belum memiliki dan membaca Kelabu. Sila elakkan diri daripada membaca sinopsis di kulit belakang buku tersebut kerana ia akan membocorkan lebih kurang 75% komposisi novel tersebut.

Ahad, 22 Januari 2012

224: bikin gadis itu menari. bayi! bayi! bayi!


Bersempena dengan isu SOPA dan segala bagai yang tengah melanda internet sekarang ni... apa kata kalau kita...
.
.
.
.
.
.

223: love at SECOND sight, cool atau tak?

Love at second sight.

Sebelum ini selalu je kita dengar orang cakap ‘love at first sight’, tapi pernah tak korang jatuh cinta pada seseorang tu hanya selepas dua (atau beberapa kali) bertemu? Honestly speaking, aku sendiri kurang percaya dengan this whole ‘love at first sight’ ni sebab aku rasa statement tu bullshit.

Kenapa?

Entahlah. Macam mustahil kot boleh jatuh cinta terhadap seseorang hanya dengan sekali pandang. I mean, kalau Zac Efron lalu sebelah korang kat kafeteria dan jantung korang tiba-tiba je rancak semacam macam lagu ‘Super Bass’ tu… aku rasa tu bukan jatuh cinta tapi epilepsi crush. Tak sama ok?

cute. but so hadek-hadek punye taste. hahaha... =P

Anyways… kembali kepada topik diskusi kali ni.

Love at second sight.

Rabu, 18 Januari 2012

222: [siri tak ada kerja] #17 - tips & tricks menggunakan Google dengan lebih efisyen.

Ramai yang guna Google hari-hari untuk buat pencarian atas talian (online search kata orang putih). Kita asyik dengar/baca tentang mengapa begitu ramai yang bersetuju bahawa Google merupakan enjin pencarian atas talian (online search engine kata orang putih) yang paling efektif dan digemari ramai. Tapi tak ramai sebenarnya yang betul-betul menggunakan potensi Google yang sepenuhnya.

Jadi, kat bawah ni aku ada terjumpa satu infographic yang paparkan secara mudah dan ringkas macam mana nak betul-betul guna Google sebagai enjin pencarian atas talian dengan lebih berkesan.

Enjoy!

Sabtu, 14 Januari 2012

221: [siri sekadar cuci mata] #16 - robert pattinson.

Gambar-gambar Robert Pattinson di People's Choice Awards 2012 dengan rambut military-inspired.

Hawtness!

Jumaat, 13 Januari 2012

220: bertepuk sebelah tangan.

Again. 
Fucking spot on. 
Sumpah terasa dengan vlog daripada Chris Crocker ni. 
Hurm...


=(

Khamis, 12 Januari 2012

219: [siri ulasan buku] #11 - tabu karya shaz johar.


Jujur aku katakan bahawa Tabu novel kedua Shaz Johar ini agak mengecewakan. Novel setebal 312 halaman ini bukanlah kontinuasi daripada novel Shaz Johar yang terdahulu, iaitu Kougar. Mendengar tajuknya sahaja membuat aku sebagai pembaca mula menyusun pelbagai senario yang berkemungkinan dikaitkan oleh penulis dengan tabu.

Menurut Wikipedia, tabu (atau taboo dalam Bahasa Inggeris) adalah:
“a strong social prohibition (or ban) relating to any area of human activity or social custom that is sacred and or forbidden based on moral judgment, religious beliefs and or scientific consensus. Breaking the taboo is usually considered objectionable or abhorrent by society.”

Makanya apa yang terlintas di fikiranku tatkala mengangkat novel ini untuk mula membaca adalah kemungkinan perkaitan sumbang mahram, perilakuan seksual aneh atau fetish, isu halal/haram dari segi makanan, perkaitan sihir dan bomoh dan macam-macam lagi hal yang berkait rapat dengan isu tabu.

Namun novel ini tidak menjelaskan dengan terang perkaitan tajuknya dengan keseluruhan cerita (atau mungkin aku yang terlepas pandang?)

218: buli.


Ini adalah kontinuasi daripada entri sebelum ini.

Baru-baru ini memandangkan aku pulang sekejap ke Pulau Pinang, aku berpeluang untuk lepak dan catch up bersama teman-teman rapat. Kebetulan pula Firdaus kenalan sejak UiTM Kedah dulu juga ada di Pulau Pinang untuk beberapa hari kerana ada urusan di USM. Dipendekkan cerita, suatu malam aku, Abg Nazs dan Firdaus lepak di McDonald’s.

Borak punya borak, tiba-tiba Firdaus mengeluarkan suatu pertanyaan: “Masa kat sekolah dulu korang pernah kena buli tak?”

Isnin, 9 Januari 2012

Rabu, 4 Januari 2012

216: Nikon 1 J1, Y U SO EFFING OHSEM???

First of all, please pardon the title. Aku tengah emo-emo belajar, lusa aku ada final exam.

Anyways, aku nak cakap sikit pasal kamera digital terbaru (#EhYeke?) dari Nikon. Nama dia Nikon 1 J1. Nak kata benda alah ni termasuk dalam kategori DSLR tak, nak kata kamera kompak (in other words, digital camera... d'oh!) pun tak jugak.



Aku sebenarnya memang dah lama mengidam nak ada satu kamera digital sendiri. Tak kiralah kamera kompak ke, DSLR (ni memang dah lama ada dalam wishlist aku tapi sampai sekarang belum mampu beli ~sobs) ataupun kamera lomo (pun dari dulu nak beli tapi sampai sekarang hajat tak kesampaian).

Apa-apapun, harga runcit yang disyorkan oleh pihak Nikon bermula dari RM1,999 untuk set yang disertakan dengan lens 10-30 mm. Kira standard la kot. Aku ingat nak singgah MidValley atau Low Yatt nanti nak try-test-cuba sendiri kamera Nikon 1 J1 ni, feeling-feeling macam ada duit nak beli la. Hehehe...

Interchangeable lens, boleh rakam video, super high speed sensor untuk ambil gambar imej bergerak (tak payah eccing-eccing nak tukar aperture segala bagai macam DSLR sebab kamera ni akan buat sendiri semua tu. Gila kentang!), sistem Active D-Lighting untuk kawalan cahaya maksimum...

Perrgghhh... memang ala-ala DSLR tapi versi kecik la pendek kata.

Tadi aku ada buat kira-kira sikit. Kalau aku save seminggu RM66.60, by the time birthday aku (*hint*hint* 6 bulan dari sekarang) aku ada cukup duit untuk beli sebagai hadiah hari jadi untuk diri sendiri. Oh, gila loser beli hadiah untuk hari jadi sendiri. Ah, what the hell... =P

Tapi kekdahnya mampu ke aku nak save RM66 seminggu? Matieyhhh!!!

Dahlah semester depan aku dah pergi praktikal, sah-sah banyak duit nak pakai. Duit yang aku simpan masa kerja hari tu pun dah nak habis aku guna buat belanja makan/minum/lain-lain sepanjang semester ni.

Hurm...

Lambai-lambai dari jauh ajelah jawapnya Nikon 1 J1 ni.

=(

*ok, sambung study.

Isnin, 2 Januari 2012

215: benjamin taylor - cara nakal.



I just want to take you out and get you drunk so I can have my wicked way with youI’m just being honest cause I know the other guys are thinking just the same way tooAnd I’m not gonna lie and say that I will take you out to dance there’s just no chance ‘cause I don’t even like the same music you doI just wanna have my wicked way with you
So don’t you fight itCause I know you’re gonna like itShow me some skin I might bite itI wanna have my wicked with you.
So I’m not gonna come over and meet your mom and dadThey know that I was badAnd I don’t want to meet your friends or just pretend I like youAnd I don’t want to talk about what happened on your favorite tv showI just want to get you close enough so I can take off all your clothesAnd I’m not gonna make you cry or break your heart girl we don’t have the timeI’m just thinking of three hours or moreSo I can have my wicked way with you
So don’t you fight itDon’t knock it ‘til you’ve tried itShow me some skin I might bite itI wanna have my wicked way with youWicked way with youMy wicked way with you.

#NaNoWriMo2016

#NaNoWriMo2016

#NaNoWriMo2015

#NaNoWriMo2015